Kirakat és kiállítás

KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől

A 110 éve született, Gábor Bélának és munkásságának állít emléket a „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől” című kiadvány. A kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró, geometria-, és művészrajz tanár, szervezője és megteremtője a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező és dekoratőr szakképzésnek. Munkája eredményeként, 1955 szeptemberében kezdetét vette az első iskolarendszerű kirakatrendező és dekoratőrképzés Magyarországon. Művészi szellemét, szakmai igényességét örökítette az iskola szemléletében és a képzésben, ami a mai napig hatással van a képzés művészi szellemiségére. Gábor Béla 1982-ben fejezte be a tanulmányt „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS” címen, ami a kirakat és a kiállítás kialakulásának történetét és a hozzákapcsolódó kirakatrendező szakmát mutatja be a kezdetektől. A kirakatrendezés alapelveit, a jó kirakat ismérveit, a Tanártól olvashatjuk. Az albumban bepillanthatunk, a Művésztanár alkotó életútjába és kezünkbe foghatjuk a hagyatékban őrzött, 75 éve, 1946 decemberében megjelent - KIRAKAT és REKLÁM című képes folyóirat I. évfolyam, első számának teljes, 20 oldal terjedelmű reprintjét. A címlap grafikája szintén Gábor Béla munkáját dicséri.

A Szerző leánya - Gábor Judit- kérésére, a könyv „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől” címet kapta és 2021. november 25-én jelent meg, a GLÉDA Kft. gondozásában. Az album megjelenés napján időszaki kiállítás nyílt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Gábor Béla - ÉLETÚT és ALKOTÁS - KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől címmel.

KIRAKAT és REKLÁM

1946. decemberben, a Magyar Kereskedelmi Alkalmazottak Szabad Szakszervezete Kirakatrendező és Reklámdíszítő Szakosztályának kiadásában jelent meg a KIRAKAT és REKLÁM című képes folyóirat Az újság, 20 oldalon szakmai beszámolókat, ötleteket ad és tanácsokat nyújt az érdeklődőknek. Informálja az olvasót a szakosztály által szervezett kirakatversenyekről és továbbképzésekről. Külföldön járó kirakatrendezők beszámolóival betekintést ad a világban zajló szakmai eseményekről, és kirakatokról. Az újság minden hónapban más-más színű címlappal jelent meg. A címlap grafika Gábor Béla munkája. A folyóirat első számának a reprintje betűzött mellékletként vehető kézbe és lapozgatható a „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől” című kötetben. Információi között ma, 75 év távlatában is olvashatunk használható tartalmat.

 

GLÉDA KFT.

1985 óta működik Gábor Judit és családja vállalkozása, a GLÉDA Kft. A cég tevékenységi köre Gábor Judit külkereskedői, férje Berényi László mérnöki és Eszter lányuk marketinges munkájából tevődik össze. A ma is alkalmazott emblémát, Gábor Béla 1985-ben tervezte. A cég tevékenységi körében 2020 óta szerepel a könyvkiadás.